Knoll & katterna behöver tid att bli vänner...

Om du introducerar en ny hund i ett hushåll som redan har en katt, behöver din katt lite tid på sig för att få självförtroende runt den nyanlända. Detta gäller även om du väljer en hundras med rykte om sig att komma överens med katter. Båda djuren behöver alltid en egen plats, speciellt katten som verkligen behöver vara utom räckhåll för hunden, med tillgång till en kattlåda, mat och vatten.

Presentationen


Normalt reagerar katter på hundar genom att fräsa eller slå med sina tassar. De försöker också fly genom att springa iväg eller gömma sig. De kan också strila för att markera sitt revir. Men med tid och tålamod bör det gå att uppnå harmoni mellan hunden och katten. Men lämna dem aldrig oövervakade förrän du helt och hållet kan lita på att de uppför sig.

  • Ge båda djuren uppmärksamhet så ofta som möjligt. I de flesta fall är din attityd allt som behövs för att motverka allvarlig rivalitet eller fientlighet.
  • Placera din katt i ett rum med en uppåtgående flyktväg, såsom ett högt klösträd, en fönsterbräda, en hylla eller bakom en soffa. Detta ska aldrig vara din katts ”favoritrum”, eller det rum där sovplatsen finns. Välj ett neutralt område som ligger utanför din katts revir. Stäng fönster och dörrar för att hindra att din katt flyr. Det är bäst att de konfronterar sin rädsla så fort som möjligt!
  • Ta nu in din hund. Katten kommer nästan med all säkerhet att springa upp och sätta sig i säkerhet.
  • Efter ungefär fem minuter, tar du bort hunden och låter också din katt lämna rummet.
  • Återupprepa dessa korta presentationer. Till slut kommer din katts nyfikenhet inte kunna motstå att möta hunden ansikte-mot-ansikte.
  • Katter tar inte kontakt med hundar som plågar dem, kalla därför på din hund om det verkar vara fallet. Signalera alltid tydligt ”NEJ” om din hund är ovänlig på något sätt mot din katt eller om den försöker jaga den.
  • Se till att din katt har många möjligheter att smyga och slå på saker, annat än hundens svans.
  • Om du har tagit hem en särskilt bullrig valp, ska du hålla den i en valphage medan katten undersöker situationen. Håll presentationerna korta, men gör dem ofta.
  • Försök att ge din katt godis för att associera hundens närvaro med något gott.
  • Separera katter och hundar när de ska äta, så att de kan äta i lugn och ro, och inte blir frestade att äta ur varandras skålar. Kattfoder är inte bra för hundar och tvärtom.
  • Se till att din hund inte har tillgång till kattlådan. Hunden kan, förr eller senare, försöka äta upp innehållet!
(info lånad av Purina.se)

Nybadad knoll =)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0