Blåbär, en kraftfull antioxidant!



Förr såldes blåbär på apoteken som febernedsättande medel. Idag använder vi bären främst i saft, sylt och kräm.

Huskur
Blåbärsväxten är ett effektivt naturmedel mot matsmältningsstörningar och diarréer. Bladen kan användas till te och bör plockas på försommaren när blåbärsriset blommar. Låt bladen torka och förvara dom sedan i en teburk. För att göra te tar du 1-2 tsk blåbärsblad och häller en kopp kokande vatten över. Sila och drick varmt 1-2 ggr/dag så länge besvären varar. Att knapra på torkade blåbär ger liknande effekt. Färska bär kan däremot verka avförande. Om du inte vill torka blåbär själv så finns det att köpa i välsorterade hälsokostaffärer. Blåbär liksom tranbär sägs också skydda mot urinvägsinfektion.

Full av nyttigheter
Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka tre gånger mer än dom båda näst rikaste källorna, rödvin och te. Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen. Det är antocyaninerna som anses vara effektiva mot nedsatt syn och andra ögonbesvär.

Blåbär, liksom dom flesta andra bär, innehåller många mineraler särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och nervsystem. Kalcium är nödvändigt för benstomme och tänder samt för att muskler och hjärta ska fungera bra. Fosfor är bra för cellmembranens funktion och benstommen. Vitaminerna i blåbär är främst C-vitamin och B-vitamin. Att blåbär innehåller mycket näring förstår man då björnarna får sin huvudsakliga näring från bären.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0